Συντελεστές

Υπεύθυνος διοργάνωσης 
Περιφέρεια Αττικής-Περιφερειακή Ενότητα Νότιας Αθήνας
Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη: Κάτια Καραμουρτσούνη, Χριστίνα Ντίμτσα

Συντελεστές Διοργάνωσης

Οργανωτική επιτροπή: Μαρία Βραχιονίδου, Ηλίας Γιαννικόπουλος, Γιώργος Ευγενικός, Κάτια Καντούρη, Γεωργία Λαζάρου,  Γιώργος Λάιος, Αννα Σταματούκου, Σοφήλια Τσορτέκη.

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Γιώργος Ευγενικός

Υπεύθυνος συντονισμού: Ηλίας Γιαννικόπουλος

Επιστημονικοί Σύμβουλοι:  
Μαρία Βραχιονίδου, Λαογράφος- Γλωσσολόγος,
Αννα Σταματούκου, Φυσικός
Ναυσικά Καψαλά, Βιολόγος
Γιάννα Φιλιποππούλου, Χορογράφος
Μαρία Βλαχάκη, Κοινωνιολόγος της Εκπαίδευσης
Παναγιώτης Παπαϊωάννου, Δάσκαλος ειδικής αγωγής.

Σύμβουλος Επικοινωνίας: Μαρία Νικολαΐδου
                                       
Σκηνογραφική επιμέλεια-αφίσα: Γεωργία Λαζάρου

Αρχείο –Καταγραφή: Γιώργος Λάιος


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Χρήστος Αυτσίδης
Είναι κουκλοπαίχτης, μουσικός, και ιδρυτής του Θιάσου «ΧΑΡΧΟΥΤ» το 1989. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα κλασικής κιθάρας στο Ελληνικό Ωδείο Νέας Χαλκηδόνας, ετήσιο σεμινάριο κουκλοθέατρου στο Ευρωπαϊκό Κολέγιο Αθηνών, ετήσιο σεμινάριο στο θέατρο κούκλας του Τάκη Σαρρή και διετές σεμινάριο παντομίμας και μιμικής στο Εργαστήριο Μιμικής και Έκφρασης της Μαρίας Κατταροπούλου. Από το 1991 στο εργαστήριο του θιάσου «ΧΑΡΧΟΥΤ» διδάσκει σε ετήσιους κύκλους σεμιναρίων κουκλοθέατρου, οι οποίοι ολοκληρώνονται με παραστάσεις των μαθητών. Μέχρι σήμερα έχουν φοιτήσει τουλάχιστον 170 εκπαιδευτικοί. Πολλοί από αυτούς στη συνέχεια ασχολήθηκαν επαγγελματικά με το κουκλοθέατρο. Παράλληλα διδάσκει σε σεμινάρια, εκπαιδευτικά προγράμματα και γενικότερα δραστηριότητες σχετικές με το κουκλοθέατρο. Ο Θίασος «ΧΑΡΧΟΥΤ» από την ίδρυση του μέχρι και σήμερα έχει παρουσιάσει έργα του σε φεστιβάλ, Δήμους, κοινότητες, σχολεία, συλλόγους, σωματεία και κάθε είδους εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα. Facebook

Δήμητρα Βαμβακάρη
Γεννήθηκε στον Πειραιά. Πτυχιούχος του τμήματος «Θεάτρου» του Α.Π.Θ., αριστούχος της Ανωτέρας Δραματικής Σχολής του Πειραϊκού Συνδέσμου και πτυχιούχος του τμήματος «Διοίκησης Επιχειρήσεων» Τ.Ε.Ι Πειραιά. Στο θέατρο έχει πάρει μέρος στις παραστάσεις: Εκείνος και Εκείνος, σε σκηνοθεσία Γιάννη Καραχισαρίδη (Δη.Πε.Θε Κοζάνης), Ο κηπουρός του Ουρανού, σε σκηνοθεσία Αγγελικής Κασσόλα (θέατρο Κνωσός), Όπερα στη σοφίτα, σε σκηνοθεσία Τζένης Αρσένη (Δη.Πε.Θε. Κοζάνης), Οδύσσεια, σε διασκευή και σκηνοθεσία Μαρίας Βαρδάκα (Δη.Πε.Θε. Κοζάνης), Εσύ και τα σύννεφα σου, σε σκηνοθεσία Μαρίας Βαρδάκα (θέατρο «Αργώ»), Μητιώ Σακελλαρίου, σε σκηνοθεσία Μαρίας Βαρδάκα (Δη.Πε.Θε. Κοζάνης), Γέρμα, σε σκηνοθεσία Νίκου Δαφνή (θέατρο «Κάτω από τη γέφυρα»), 2007, τρέλα, σεξ και κατάθλιψη, σε σκηνοθεσία Κατερίνας Μπίμπη και Δήμητρας Βαμβακάρη (θέατρο «Χυτήριο»), Η ποίηση είναι γυναίκα, σε σκηνοθεσία Άννας Σωτρίνη (συμμετοχή στο φεστιβάλ «Πάτρα 2006 - πολιτιστική πρωτεύουσα») κ.α.. Στην τηλεόραση έχει συμμετάσχει στη σειρά «Αληθινές ιστορίες» σε σκηνοθεσία Π.Φαφούτη. Έχει εργαστεί επίσης ως βοηθός σκηνοθέτη στην παράσταση «Δεν πληρώνω-Δεν πληρώνω» (δη.πε.θε Κοζάνης) και ως βοηθός ενδυματολόγου στις ταινίες «Mamma mia» (παραγωγής Tom Hanks) και «Fishtails the mermaid story» (παραγωγής Billy Zane, Alki David). Παράλληλα, διδάσκει το μάθημα της θεατρικής αγωγής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Μαρία Βλαχάκη
Είναι κοινωνιολόγος, απόφοιτη του Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με μεταπτυχιακές σπουδές στις επιστήμες της αγωγής - κατεύθυνση κοινωνικών πρακτικών στην εκπαίδευση (Πανεπιστήμιο Πατρών). Έχει καταρτιστεί στη διαπολιτισμική εκπαίδευση, την οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων και τη συμβουλευτική ψυχολογία. Γνωρίζει το σύστημα γραφής και ανάγνωσης τυφλών Braille και την ελληνική νοηματική γλώσσα. Έχει εργαστεί ως κοινωνιολόγος σε υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως εκπαιδεύτρια στο Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων, σε εκπαιδευτικά προγράμματα μουσείων και σε παιδικές κατασκηνώσεις. Σχεδιάζει και υλοποιεί εργαστήρια κοινωνικής ευαισθητοποίησης για παιδιά με θέμα την αποδοχή της διαφορετικότητας, αλλά και σεμινάρια κοινωνικής αγωγής για μεγάλους.

Μαρία Βραχιονίδου
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι γλωσσολόγος (απόφοιτη του ΑΠΘ), κοινωνική ανθρωπολόγος (διδάκτορας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων) και αφηγήτρια (απόφοιτη της Σχολής Αφηγηματικής Τέχνης του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών). Από το 1999 εργάζεται στο Κέντρο Ερεύνης των Νεοελληνικών Διαλέκτων και Ιδιωμάτων της Ακαδημίας Αθηνών. Από το 2010 έχει λάβει μέρος σε πολλές, ατομικές και ομαδικές, παραστάσεις αφήγησης, στην Ελλάδα και το εξωτερικό (π.χ. «Ιστορίες για αβγά», ατομική αφήγηση, Απρίλιος 2012, Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών/ «Λημνιάδες», ομαδική τρίγλωσση αφήγηση, Οκτώβριος 2011, Φεστιβάλ Raccontamiunastoria, Ρώμη –Ιταλία, «Η θάλασσα ταξιδεύει με τα παραμύθια και τα παραμύθια ταξιδεύουν στη θάλασσα», ατομική αφήγηση και εισήγηση, 9η Γιορτή Παραμυθιών, Κέα, Ιούλ. 2011 κ.ά.). Επίσης είναι επιστημονική σύμβουλος του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών. Facebook

Ελεάννα Γεροντοπούλου
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Εχει παρακολουθήσει τον Διετή Επαγγελματικό Κύκλο Σπουδών Μουσικοκινητικής Αγωγής Carl Orff στη Σχολή Μωραΐτη και αποφοίτησε το 2009. Παρακολούθησε τη Σχολή Αφηγηματικής Τέχνης του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών και αποφοίτησε το 2011. Παρακολούθησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "MYTHOS" (σύμπραξη Grundvig της Γιορτής Παραμυθιών με αντίστοιχους φορείς που οργανώνουν φεστιβάλ αφήγησης σε άλλες τέσσερις χώρες της Ευρώπης) με θέμα την πολύγλωσση αφήγηση και την καλλιτεχνική διερμηνεία. Εργάζεται στο Σύλλογο Προστασίας Παιδιών Χολαργού όπου και συνδυάζει τη Μουσικοκινητική με το Παραμύθι. Έχει εργαστεί σε παιδικούς σταθμούς ως δασκάλα Μουσικοκινητικής Αγωγής. Είναι μέλος της ομάδας "Μικροί Ταξιδευτές" ως Αφηγήτρια, με την οποία διοργανώνει εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά προσχολικής ηλικίας. Έχει συμμετάσχει σε καλλιτεχνικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις καθώς και σε φεστιβάλ αφήγησης. Φοιτεί στη σχολή της Νοηματικής Γλώσσας της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος.

Ηλίας Γιαννικόπουλος
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε οικονομικά στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας και στο πανεπιστήμιο του Freiburg στη Γερμανία. Έχει Master από το πανεπιστήμιο της Αθήνας στην φιλοσοφία και την ιστορία της επιστήμης. Κατά την διαδρομή του συναντήθηκε με το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών και αποφοίτησε από τη Σχολή Αφηγηματικής Τέχνης. Εργάστηκε σε πολλές επιχειρήσεις σε διάφορες θέσεις. Τα τελευταία χρόνια είναι ελεύθερος επαγγελματίας και εργάζεται σαν σύμβουλος επιχειρήσεων. Έχει αφηγηθεί σε παιδιά και ενήλικες σε μουσεία, βιβλιοθήκες και πολιτιστικούς χώρους. Έχει λάβει μέρος σε εργαστήρια αφήγησης στα ελληνικά αλλά και σε πολύγλωσσες αφηγήσεις. Έχει συμμετάσχει ως αφηγητής στη Γιορτή Παραμυθιών της Κέας.

Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης
Ο Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε πιάνο με την Ντόρα Μπακοπούλου στο Ωδείο Αθηνών και Ανώτερα Θεωρητικά στο Κεντρικό Ωδείο με τον Μπάμπη Κανά. Έχει εργαστεί στο θέατρο σαν συνθέτης, (2013 ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών «Φύλλα της», 2012 Θέατρο Ακαδήμεια «Το Παρδαλό Κασκόλ», 2009 Εθνικό Θέατρο-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών & Κομοτηνής – «Βαβυλωνία», 2006 ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΚΡΗΤΗΣ - «Ποντικοπαγίδα», 2003 Θέατρο Ελπίδα - «Φιλουμένα Μαρτουράνο»), και ενορχηστρωτής (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης –2006 «Δον Καμίλο», 2004 «Πολύ Κακό Για Το Τίποτα», 2002 «Κατα Φαντασίαν Ασθενής»), στην τηλεόραση και στην δισκογραφία. Το 2012 κέρδισε τιμητική διάκριση στο Φεστιβάλ Δράμας για την μουσική της ταινίας μικρού μήκους «Evergreen» της Ιφιγένειας Κοτσώνη. Έχει γράψει μουσική για τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ, για διαφημιστικές ταινίες, ταινίες πολυμέσων και ραδιοφωνικά spot. Στα τέλη του 2011 εξέδωσε, σαν ανεξάρτητη παραγωγή, την πρώτη του δισκογραφική δουλειά «ΤΑ ΑΠΟΛΕΣΘΕΝΤΑ» με την συμμετοχή πολλών τραγουδιστών. Από το 1998 ασχολείται με την διδασκαλία της μουσικής. Σήμερα διδάσκει Πιάνο και Ανώτερα Θεωρητικά στο Δημοτικό Ωδείο Αμαρουσίου.

Γιώργος Ευγενικός
Γεννήθηκε στον Πειραιά. Σπούδασε στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης - Καρόλου Κουν. Από το 1988 έως σήμερα έχει παίξει σε πλήθος θεατρικών παραστάσεων σε θέατρα όλης της Ελλάδας και του Εξωτερικού. Το 1997 τιμήθηκε με το βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.Το 2000 εντάχτηκε στο εκπαιδευτικό δυναμικό του ΚΕΘΕΑ ως επιμορφωτής θεάτρου της θεραπευτικής κοινότητας “Νόστος” λαμβάνοντας παράλληλα εκπαιδευτική κατάρτιση για την εκπαίδευση ειδικών ομάδων. Είναι καλλιτεχνικός υπεύθυνος του «Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών» και της Γιορτής Παραμυθιών, δάσκαλος και διευθυντής της “Σχολής Αφηγηματικής Τέχνης”. Αφηγείται ιστορίες από τη λαϊκή προφορική παράδοση, τη μυθολογία, ιστορίες βιωματικές και μαρτυρίες από τη σύγχρονη εποχή. Με τις ιστορίες του έχει ταξιδέψει στην Ελλάδα, και το εξωτερικό. Έχει αφηγηθεί σε Φεστιβάλ, Μουσεία, Βιβλιοθήκες, Λέσχες αφήγησης, Σχολεία, Ιδρύματα, στο Ραδιόφωνο την Τηλεόραση κ.αλ Διετέλεσε μέλος του Steering Group του ευρωπαϊκού οργανισμού Federation of European Storytelling (FEST) Blogspot    Facebook   Twitter

Ανθή Θάνου, Παναγιώτης Κούλελης
Γεννήθηκε στη Λαμία. Σπούδασε Νηπιαγωγός στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1999 συμμετέχει στην ομάδα Τρισεύγενοι και μπαίνει στο μαγικό κόσμο των παραμυθιών και της αφήγησης. Από το 2002 αφηγείται επαγγελματικά σε συνεργασία με τον Παναγιώτη Κούλελη, αυτοδίδακτο μουσικό, που τη συντροφεύει στη ζωή και στα παραμύθια. Συνεργάστηκαν και αφηγήθηκαν παραμύθια σε Μουσεία (από το 2009 συνεργάζονται με το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας Θράκης καθώς επίσης και με το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, φτιάχνοντας προγράμματα αφήγησης για παιδιά και ενήλικες με αφορμή εκθέματα από τις μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις τους), σε Θέατρα, Μουσικές σκηνές, Πολιτιστικά Κέντρα, Φυλακές, Βιβλιοθήκες (συνεργάστηκαν σε προγράμματα φιλαναγνωσίας βιβλιοθηκών), σε Φεστιβάλ στην Ελλάδα (Γιορτή Παραμυθιών στη Κέα, φεστιβάλ Καλλιπεύκης) και στο εξωτερικό (στο φεστιβάλ της Uzege στη Γαλλία και στο Όσλο). Συμμετείχαν σε πανεπιστημιακά συνέδρια με αφηγήσεις και σεμινάρια στην Ελλάδα και στη Κύπρο. Η Ανθή και ο Παναγιώτης ταξιδεύουν, αφηγούνται, συλλέγουν παραμύθια. Διοργανώνουν βιωματικά εργαστήρια για την τέχνη της αφήγησης προσπαθώντας να επι-κοινωνήσουν την τέχνη τους και να μοιραστούν ιστορίες με άλλους. Η Ανθή είναι μέλος του Πανελλήνιου Όμιλου Φίλων Αφήγησης και του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών με το οποίο συνεργάζεται ως αφηγήτρια και ως δασκάλα στη "Σχολή Αφηγηματικής Τέχνης". Έχουν κυκλοφορήσει τα βιβλία CD: «Ούτε ’γω ήμουνα εκεί ούτε σεις να το πιστέψετε» (2007), «Το δαφνοκούκουτσο και άλλα θρακιώτικα παραδοσιακά παραμύθια» (2013) Facebook


Θέατρο του Παπουτσιού
Το "Θέατρο του Παπουτσιού" κλείνει φέτος 11 χρόνια παρουσίας στο χώρο του θεάτρου για παιδιά. Έχει ανεβάσει λαϊκά παραμύθια, αλλά και πρωτότυπα θεατρικά κείμενα εμπνευσμένα από την ελληνική παράδοση. Οι παραστάσεις του συνοδεύονται από ζωντανή μουσική και διακρίνονται για την αισθητική τους και το σεβασμό προς τον ανήλικο θεατή. Τα θεατρικά του έργα έχουν εκδοθεί από τις εκδόσεις Κέδρος. Επίσης, έχει συνεργαστεί κατ’ επανάληψη με το ραδιοφωνικό σταθμό Μελωδία FM για τη δημιουργία εκπομπών με λαϊκά παραμύθια και λογοτεχνικά κείμενα. Παραστάσεις του "Θέατρο του Παπουτσιού" έχουν φιλοξενηθεί στα θέατρα: Φούρνος, Νέου Κόσμου, Το τρένο στο Ρούφ, Επί Κολωνώ, ΠΚ και Κάτω απ’ τη Γέφυρα. Παράλληλα, περιοδεύει σε σχολεία, χωριά και δήμους σε όλη την Ελλάδα.   Web site      facebook 

Θίασος Ηλία Καρελλά
Ο Θίασος Ηλία Καρελλά ξεκίνησε την πορεία του το 1996 με παραστάσεις Θεάτρου Σκιών. Το 2002, και για πρώτη φορά στην Ελλάδα, δίνει μια ανανεωτική πνοή στο Θέατρο για Παιδιά και Νέους, δημιουργώντας πρωτοποριακές παραστάσεις όπου συνυπάρχουν αρμονικά επί σκηνής, ο ηθοποιός, η σκιά, η κούκλα, η μάσκα και η ζωντανή μουσική. Μέχρι σήμερα έχει δημιουργήσει παραστάσεις σε γνωστά θέατρα της Αθήνας και έχει περιοδεύσει σε Ελλάδα και εξωτερικό, προσελκύοντας κατά μέσο όρο 50.000 θεατές ανά θεατρική σεζόν, έχοντας πλέον αποκτήσει μια μοναδική ταυτότητα στο χώρο του παιδικού θεάματος. Σε αναγνώριση του καλλιτεχνικού του έργου, ο Θίασος τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων και της UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων. Weebly

Κάτια Καντούρη
Εκπαιδευτικός και αφηγήτρια. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Τελείωσε την Παιδαγωγική Σχολή του Α.Π.Θ. και στη συνέχεια έζησε στη Γαλλία. Μετεκπαιδεύτηκε στη μουσειολογία και ασχολήθηκε με το θέατρο. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα για να εργαστεί ως νηπιαγωγός, συνάντησε το παραμύθι. Το 2010 αποφοίτησε από τη Σχολή Αφηγηματικής Τέχνης, του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών. Μέλος του "Κέντρου Μελέτης", συμμετείχε στη διεξαγωγή της Γιορτής Παραμυθιών στην Κέα (2007 – 2011). Στην Ελλάδα έχει πάρει μέρος στην 5η – 10η Γιορτή Παραμυθιών (Κέα, 2007 - 2012), στην 6η Έκθεση Εικαστικών Τεχνών και Φωτογραφίας (Πέραμα 2012), στο 1ο Παιδικό Φεστιβάλ Λόγου, Έκφρασης και Δημιουργίας (Αθήνα 2011) και στην 1ο Γιορτή Ιστοριών, Μύθων και Παραμυθιών (Αμάρι, 2011), ενώ στη Γαλλία στο 10o Festival du Conte en Uzège (συμμετοχή στο Trio Éole ως μεταφράστρια, Uzège 2010), στο Festival Epos (Vendôme, 2008) και στις Rencontres à la Cartouchérie, (Paris/Vincennes 2004 – 2006). Facebook

Ναυσικά Καψαλά
Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στο Βόλο. Σπούδασε Βιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και εξειδικεύτηκε στη Διδακτική της Βιολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μέσα από προσωπικές αναζητήσεις συναντήθηκε με τα παραμύθια. Παρακολούθησε τη Σχολή Αφηγηματικής Τέχνης του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών και αποφοίτησε το 2011. Από τότε, προσπαθεί να συνδυάσει τις δύο της αγάπες, την επιστήμη και την αφήγηση, στα πλαίσια καλλιτεχνικών και ακαδημαϊκών δράσεων. Παρακολούθησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "MYTHOS" (σύμπραξη Grundvig της Γιορτής Παραμυθιών με αντίστοιχους φορείς που οργανώνουν φεστιβάλ αφήγησης σε άλλες τέσσερις χώρες της Ευρώπης) με θέμα την πολύγλωσση αφήγηση και την καλλιτεχνική διερμηνεία. Παράλληλα συνεχίζει την εμβάθυνση στο μύθο και την εξάσκηση στην Αφηγηματική Τέχνη στο πλάι των δασκάλων της (Ανθή Θάνου, Σύλβια Βενιζελέα, Κατερίνα Βλάχου, Γιώργο Ευγενικό, Μάνια Μαράτου). Αφηγείται στα ελληνικά και στα αγγλικά μύθους, παραμύθια, βιωματικές και επιστημονικές ιστορίες και έχει συμμετάσχει σε πολλές καλλιτεχνικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις καθώς και σε φεστιβάλ αφήγησης.

Γεωργία Λαζάρου
Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας με κατεύθυνση στην Αρχαιολογία και την Ιστορία της Τέχνης. Με την ιδιότητά της αυτή συνεργάστηκε για 4 χρόνια με το Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμικής. Τελείωσε τη Σχολή Αφηγηματικής Τέχνης του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών με το οποίο συνεργάζεται ως μέλος της ομάδας "ΜΥΘΟΣ" και έχει συμμετάσχει ως αφηγήτρια στη 10η και 11η Γιορτή Παραμυθιών στην Κέα, στο 2ο Παιδικό Φεστιβάλ, στο 1ο Φεστιβάλ Μύθων και Παραμυθιών της Βοιωτίας κ.ά.. Έχει συνεργαστεί επίσης με το "Κέντρο" ως εικαστικός αναλαμβάνοντας την καλλιτεχνική επιμέλεια των εκθέσεων "Συνωμοσία των στοιχείων της φύσης" για τα 10 χρόνια Γιορτής Παραμυθιών, "Brothers Grimm", "Ο κόσμος του Αισώπου" και των παραστάσεων "Αργοναυτική εκστρατεία" και "Αισώπου Μύθος: Τα πάντα είναι δυνατά".

Γιώργος Λάιος
Γεννήθηκε και ζει στη Λιβαδειά εργάζεται στο Εθνολογικό Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Λιβαδειάς και δραστηριοποιείται ως αφηγητής σε όλη την Ελλάδα. Είναι μουσικός παραγωγός στο ραδιόφωνο. Απόφοιτος της Σχολής Αφηγηματικής Τέχνης του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών.Έχει πραγματοποιήσει αφηγήσεις σε Φεστιβάλ, Σχολεία, Μουσεία, Βιβλιοθήκες, σε πολυχώρους τέχνης και σε κέντρα ψυχικής υγείας. Ερευνά και καταγράφει στοιχεία της λαϊκής παράδοσης της Βοιωτίας και στοχεύει στην διάδοση τους μέσω της αφήγησης σε ενήλικες αλλά κυρίως σε παιδιά. Facebook

Ηλίας Μαρκαντώνης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1993. Από την παιδική ηλικία ασχολήθηκε με τη μουσική. Το 2011 αποφοίτησε από το Μουσικό Σχολείο Αλίμου, όπου μελέτησε κλαρίνο, πιάνο και ταμπουρά και απέκτησε τις πρώτες θεωρητικές γνώσεις μουσικής (Ευρωπαϊκής και Βυζαντινής). Το 2013 πήρε πτυχίο στην Αρμονία. Είναι φοιτητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Έχει παρακολουθησει καλοκαιρινά σεμινάρια στο Μουσικό Εργαστήρι 'ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ' στην Κρήτη (τουρκικό ούτι με τον Yurdal Tokcan). Κατά τη φοιτησή του στο Μουσικό Σχολείο συμμετείχε σε πολυαριθμες συναυλίες με μουσικά σύνολα, παίζοντας πολλά διαφορετικά μουσικά όργανα (ούτι, λαούτο, ταμπουράς, κλαρίνο, φλογέρα κ.ά.). Το 2007 εκπροσώπησε το Σχολείο στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, σε αφιέρωμα στην Ελληνική Παραδοσιακή Μουσική. Σμμετείχε επίσης στους Πανελλήνιους Μαθητικούς Καλλιτεχνικούς Αγώνες (2006 και 2007), από όπου απέσπασε και σχετικά βραβεία. Ασχολείται με τη μελέτη και την ερμηνεία της αστικής λαϊκής μουσικής του 20ου αι. (ρεμπέτικα-σμυρνέϊκα), της ελληνικής παραδοσιακής καθως και της κλασσικής οθωμανικής μουσικής, με κύριο όργανο το ούτι. Το 2012 συνεργάστηκε με το σαντουρίστα Μάριο Παπαδέα σε σμυρνέϊκο ρεπερτόριο. Επίσης έχει ασχοληθεί ερασιτεχνικά με το Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο Σκιών (Καραγκιόζης) από το οποίο έχει αντλήσει σημαντικό υλικό για τον τρόπο χρήσης της μουσικής στο θέατρο. Υπήρξε μαθητής και βοηθός του καραγκιοζοπαίχτη Τάσου Κώνστα.

Κατερίνα Μπιμπή
Γεννήθηκε στη Μελβούρνη. Σπούδασε στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή του Πειραϊκού Συνδεσμου. Είναι ηθοποιός και εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού. Εχει συμμετάσχει σε πολλές παραστάσεις όπως ¨Ο Εγωιστής γίγαντας¨ του Ο. Ουάιλντ, ¨Η Σταχτοπούτα και η ιστορία της¨, ¨Ο κήπος με τις 11 γάτες¨(θέατρο Αποθήκη, σκην. Γ. Κόκκινος), ¨Οδύσσεια¨ (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης, σκην. Μ. Βαρδάκα), ¨Brokenville¨ του Φ. Ρίντλεϊ (θέατρο Αγγελων Βήμα, σκην. Α. Χουάν), ¨Εσύ και τα σύννεφά σου¨ του Ε. Βεστφάλ (θέατρο Αργώ, σκην. Μ.Βαρδάκα), ¨Bells¨ της Γ. Γ. Κάαν (θέατρο Αγγέλων Βήμα, σκην. Αν. Ρεβή), ¨Boxes, books and fabrics¨ ( Ελληνικό Κέντρο Λονδίνου, σκην. Αν. Ρεβή) κ.α.

Βαλεντίνα Παπαδημητράκη 
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974. Αποφοίτησε από την Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης Βεάκη. 
Μέλος του Θεάτρου Δρόμου HELIX από το 1996, εκπαιδεύτηκε στα ακροβατικά, τα ξυλοπόδαρα και την παντομίμα. Συμμετείχε σε σεμινάρια του Θεάτρου ODIN με τους ηθοποιούς T. Weithal και R.Carreri. Παρακολούθησε μαθήματα ελληνικού παραδοσιακού χορού στο Ελληνικό Κέντρο Λαογραφικών Μελετών (ΕΛ.ΚΕ.ΛΑ.Μ.). Ως ηθοποιός συμμετείχε στις παραστάσεις: Το αόρατο που σε κοιτά (Διεθνές Φεστιβάλ Πειραματικού Θεάτρου ΙNFANT-Γιουγκοσλαβία), Μαρτύρημα (Άδειος Χώρος-Εθνικό Θέατρο και Διεθνές Φεστιβάλ Πειραματικού Θεάτρου-Κάϊρο), σκην. Α. Διαμαντή, Κίτρινες Κορδέλες, σκην. Θ. Κίττου, και στα θεάματα δρόμου: Η τρέλα της ημέρας, Κωμωδία δρόμου με πλάνες και όνειρα, Η χώρα των τρελών, Ταξίδι στον ήλιο (Ινδία-International Center for Culture Relations), Ντουέτο με έναν, Προμηθέας (Φεστιβάλ FRINZE-Εδυμβούργο και Διεθνές Φεστιβάλ Πειραματικού Θεάτρου-Κάϊρο), Ο Δράκος, σκην. Ν. Χατζηπαπά. Πήρε μέρος στις κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές: Ο χαμένος θησαυρός του Χουρσίτ Πασά του Στ. Τσιώλη, Η παραμονή του Σωτήρος του Λ. Παπαδημητράκη, Από πολύ κοντά της Β. Ηλιοπούλου, Εσύ αποφασίζεις σε σκην. Κ. Αθανασίου, Κόκκινο στην άκρη της πόλης του Τ. Αντωνόπουλου, Η συκοφαντία του αίματος του Κ. Αριστόπουλου, Υποβρύχιος Έρωτας του Γ. Σολδάτου. Διδάσκει θεατρική αγωγή σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία. Ως σκηνοθέτις συνεργάστηκε με τη Θ.Ε.Α.Τ.Ο. Παραμυθιάς, το θεατρικό εργαστήρι Πάργας «Η Αυλαία», την παιδική σκηνή της Ε.Θ.Α.Λ. (Λεμεσός-Κύπρος) και το Εθνικό Θέατρο. Το 2001 δημιούργησε το «Θέατρο του παπουτσιού πάνω στο δέντρο» και από τότε ανεβάζει παραστάσεις για παιδικό και ενήλικο κοινό που περιοδεύουν σε σχολεία και δήμους σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο.

Παναγιώτης Παπαϊωάννου
Συνταξιούχος δάσκαλος Ειδικής Αγωγής, με μετεκπαιδεύσει στην Ειδική Αγωγή. Εργάστηκε σε σχολεία του Νομού Ημαθίας και για πολλά έτη στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Βέροιας, όπου διετέλεσε (για 15 χρόνια) διευθυντής, με πλήθος δραστηριοτήτων όπου προσπάθησε να αναδείξει τα προβλήματα των ΑμΕΑ και να συνδέσει το σχολείο με την κοινωνία. Ασχολείται με τη φωτογραφία, τη λαογραφία, τα παραμύθια, τη φύση (ιδιαίτερα του Κάτω Ολύμπου) και τις κατασκευές. Είναι μέλος του Δ.Σ. του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών. Για πολλά - πολλά χρόνια μέλος του Δ.Σ. του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Απανταχού Καλλιπευκιωτών «Η ΠΑΤΩΜΕΝΗ» και βασικός συνεργάτης της εφημερίδας «Η ΩΡΑΙΑ ΚΑΛΛΙΠΕΥΚΗ», όπου αρθρογραφεί από το 1981 και βασικός συνεργάτης του Φεστιβάλ Αφήγησης Ολύμπου. Ζει στη Βέροια και στην Καλλιπεύκη (περισσότερο τους θερινούς μήνες) όπου φιλοδοξεί να δημιουργήσει προσωπική λαογραφική συλλογή και να αναδείξει σε ενιαίο χώρο τη χλωρίδα του Κάτω Ολύμπου. Πιστεύει δε πως: «Όλοι και όλα σ’ αυτόν τον κόσμο κάτι κάνουν και κάποια αξία έχουν, ακόμη κι ένα σταματημένο ρολόι, δείχνει δυο φορές το εικοσιτετράωρο τη σωστή ώρα».

Ιωάννα Παρασκελίδη
Σπούδασε μετάφραση με γλώσσες εργασίας τα ελληνικά, τα γερμανικά και τα αγγλικά στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της, ταξίδεψε στη Νορβηγία όπου απέκτησε μεταπτυχιακό σε θέματα ειρήνης και πολέμου (Peace and Conflict Studies) από το τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστήμιου του Όσλο. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, ολοκλήρωσε τον διετή επαγγελματικό κύκλο μουσικοκινητικής αγωγής Ορφ (Orff), που στεγάζεται στην σχολή Μωραϊτη ενώ ταυτόχρονα σπούδασε στη σχολή Αφηγηματικής Τέχνης του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών. Έχει κατά καιρούς ασχοληθεί με το θέατρο, το ραδιόφωνο και έχει υπάρξει εθελόντρια σε διεθνείς παιδικές κατασκηνώσεις για περισσότερα από δέκα συναπτά έτη εντός και εκτός Ελλάδας. Έχει ακόμα παρακολουθήσει σεμινάρια ψυχοθεραπείας της Γκεστάλτ και σεμινάρια για την τέχνη. Πέρα από αυτά, όμως, αφιέρωσε και αφιερώνει κατά κύριο λόγο τον εαυτό της στη μουσική και την αφήγηση παραμυθιών και με τις ιδιότητες της αφηγήτριας, της τραγουδίστριας και της μουσικού έχει παίξει σε πολλά διαφορετικά περιβάλλοντα (φεστιβάλ, θέατρα, μπαρ, μπιστρώ, σχολεία και σε φιλικούς κύκλους). Παίζει κρουστά, κιθάρα και πλήκτρα και στις εμφανίσεις χρησιμοποιεί όλα τα όργανα που παράγουν ήχο. Συνθέτει μουσική, τραγουδά και αφηγείται ιστορίες.

Φωτεινή Τσακνάκη
Γεννήθηκε στην Κάρυστο. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών  και πτυχιούχος  πιανίστα. Έχει εργαστεί ως καθηγήτρια μουσικής κ θεατρικής αγωγής στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση καθώς και  σε Ωδεία και Συλλόγους.  Έχει συνεργαστεί με πολυάριθμες  χορωδίες (Καρύστου, Μυκόνου, Αγ. Κωνσταντίνου, Μώλου, Καμένων Βούρλων )  ως πιανίστα με συμμετοχές σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το 2009 συνεργάζεται με την ομάδα Κουκλοθεάτρου Τα Πάντα Φι συνθέτοντας  μουσική για τις παραστάσεις της. Είναι βασικό μέλος του συγκροτήματος toca madera , ενός σχήματος με ethnic  χαρακτήρα. Συμμετείχε ως πιανίστα- ηθοποιός στη μουσικοθεατρική παράσταση «Ερώτων Καμώματα» η οποία παρουσιάστηκε στην Κάλυμνο το 2013. Από το 2012, είναι πιανίστα του Μουσικού Συνόλου Καλύμνου (Musica) με το οποίο έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες συναυλίες με καλλιτέχνες όπως ο Γιώργος Περρής, η Καίτη Κουλλιά και η Σαβίνα Γιαννάτου.

Σοφήλια Τσορτέκη
Γεννήθηκε στην Αθήνα.. Είναι Απόφοιτος της Ανωτέρας Δραματικής Σχολής «Εμπρός» Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια θεάτρου, αφήγησης παραμυθιού, κουκλοθεάτρου και θεατρικού παιχνιδιού, ενώ ασχολείται με την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε παιδιά. Είναι Απόφοιτος της Σχολής Αφηγηματικής Τέχνης του «Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών» (2010) με το οποίο έχει συνεργαστεί στη Γιορτή Παραμυθιών της Κέας ως εθελόντρια και ως αφηγήτρια ( 2006-2012), στο Παιδικό Φεστιβάλ λόγου, έκφρασης και δημιουργίας, (2011, 2012), στην Παγκόσμια ημέρα αφήγησης στο Μουσείο Νεώτερης Κεραμεικής (Αθήνα 2010) στο 1ο Φεστιβάλ Μύθων και Παραμυθιών της Βοιωτίας κ.α.. Ως μέλος της ομάδας "ΜΥΘΟΣ" έχει συμμετάσχει στο "Αίσωπος: τέχνες και επιστήμες" και στα Χριστουγεννιάτικα προγράμματα 2012-2013. Επίσης έχει συμμετάσχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Α.Τ.Τ.Ι.Κ. , Grundtvig «εκπαίδευση και πολιτισμός» που υλοποίησε η Γιορτή Παραμυθιών, ως μια από τις αφηγήτριες της ελληνικής αποστολής στη Δανία. Ως ηθοποιός έχει πάρει μέρος στο Φεστιβάλ Ροές, με την θεατρική ομάδα «Per-theater-formance».

Γιάννα Φιλιπποπούλου
Σπούδασε χορό στην Ακαδημία μουσικής και εικαστικών τεχνών στη Βιέννη με την R. Chladek. Έχει χορέψει με τις ομάδες "ARC" "Σύγχρονου χορού" (Χ. Μανταφούνη), "Ροές" (Σ. Σπυράτου), "Πέλματα" (Μ. Καρέττα). Είχε μακρά συνεργασία με τη Ζουζού Νικολούδη στα "Χορικά" (1994-2004), σαν χορεύτρια, συν-χορογράφος και δασκάλα του ρεπερτορίου. Έχει επιμεληθεί την κίνηση σε θεατρικά έργα και έχει διδάξει στη δραματική σχολή του Θεάτρου Τέχνης. Έχει διδάξει επί χρόνια στην Κρατική Σχολή Χορού, στον διετή κύκλο Μουσικοκινητικής Αγωγής C. Orff, στην Δημοτική Σχολή Χορού Καλαμάτας και από το 2008 στην Σχολή Αφηγηματικής Τέχνης του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών. Το 2004 συμμετείχε ως βοηθός χορογράφου στις τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, με τον Δημήτρη Παπαϊωάννου. Διδάσκει κάθε καλοκαίρι στο διεθνές σεμινάριο χορού R. Chladek, και έχει αναβιώσει και παρουσιάσει χορογραφίες του ρεπερτορίου της.